پر سروصداترین اتفاق از ابتدای سال تاکنون ساخت تقاطع غیرهمسطح در میدان مدرس همدان بوده است. این اتفاق [حتی] از افزایش نرخ دلار و طلا هم ظاهراً پراهمیتتر نمود کرد. زیرا مردم با عواقب طرحهای عمرانی مطالعهنشده در همدان آشنایی کامل دارند. از جمله پروژههای عمرانی که بدبینی نسبی در سطح جامعه ایجاد کرده مربوط به تقاطعهای غیرهمسطحی است که در یک دهه گذشته در همدان ساخته شدهاند.
برای نمونه میتوان به روند 7ساله ساخت روگذر چراغقرمز، اتفاق مربوط به زیرگذر لوناپارک (در ماههای ابتدایی به اشتباه روگذر ساخته شد!)، مدتزمان ساخت و ایرادات فنی روگذر نجفی اشاره کردکه هزینههای اقتصادی و اجتماعی گزافی روی دست شهر گذاشت و در نهایت نتیجه دلخواه عاید جامعه نشد و عموماً سبب حل مشکل ترافیک نشدند.
تقاطع غیرهمسطح مدرس نیز یکی از پروژههایی است که هنوز روگذر و زیرگذربودن آن مشخص نیست اما شهرداری قصد اجرای آن را دارد.
اینهمه سروصدا برای این است که مسئولان عمرانی در دستگاههای اجرایی اذعان دارند که از نحوه و جزئیات اجرای آن بیخبر و نگران اجرای پروژه مطالعهنشده دیگری در این شهر هستند.
اجرای پروژههای عمرانی بهواسطه هزینهبر بودن و داشتن گردش مالی بالا موردتوجه بسیاری از شرکتهای مشاور در کشور هستند. برخی از آنها پروژه را به گونهای طراحی میکنند که بیشترین گردش مالی و سود را برای شرکت داشته باشند.
بنابراین ممکن است کارسازبودن طرحها در اولویت بعدی مطالعات این شرکتها و مشاوران طرح قراربگیرد؛ چنانچه تعدادی از 10تقاطع غیرهمسطحی که در دهه گذشته در همدان ساخته شدند گرهی از معضل ترافیک همدان باز نکردند. بهعنوان نمونه طبقات همکف و سوم تقاطع غیرهمسطح چراغ قرمز عملاً کاربردی برای حل ترافیک شهر ندارند. زیرا عمده ترافیک در آن منطقه مسافرانی را درگیر میکندکه بین حصار و میدان امام در تردد هستند.
با ساخت این روگذر مشکل این بخش حل نشده و مسافران آن همچنان دچار معضل ترافیک هستند. طبقه سوم نیز جاده ملایر را به میدان باباطاهر متصل میکند که عملاً بلااستفاده است و تعداد بسیار کمی تردد بر روی آن صورت میگیرد، زیرا مسافران جاده ملایر مسیرهای دیگری را برای تردد انتخاب میکنند. تنها مسیر پرکاربرد این تقاطع غیرهمسطح مسیر میدان باباطاهر به جاده تهران و بالعکس است که توانسته مشکل تردد آن را حل کند.
بخشی از تردید جامعه در اجرای تقاطع غیرهمسطح در میدان مدرس هم میتواند به این دلیل باشد که شرکت مشاور آن، همان شرکت مشاور تقاطع غیرهمسطح چراغقرمز است.
اما بخش مهم دیگر این نگرانیها به اجرانشدن تعدادی از مصوبات سالهای 1401 و 1402 در جلسات همتا برمیگردد. آنطور که گفته مسئولان استانی میگویند اجرای پروژه تقاطع غیرهمسطح به تصویب استان رسیده اما قراربوده پیش از اجرا چند مصوبه به اجرا دربیاید تا میزان تأثیرگذاری هریک از طرحها و مصوبات سنجیده شود. بر این اساس که قرار بوده برای پیشاجرای پروژه تقاطع غیرهمسطح مدرس، بلوار شهید رجایی به سمت میدان مدرس همدان تعریض شود. مصوبه دیگر این شورا مربوط به ایجاد خیابان 30متری در حوالی خیابان ستاره به دره مرادبیگ است. مصوبه دیگر نیز به مسدودکردن ورودی خیابان ولیعصر به میدان مدرس مربوط میشود که هنوز هیچیک از آنها به اجرا درنیامدهاند.
یک مطلع به همدانپیام گفت: ابتدا باید مصوبات مربوط به شورای ترافیک در سالهای گذشته به اجرا دربیایند تا ضمن اینکه راه جایگزین برای مسافران ایجاد میشود میزان تأثیرگذاری هریک از طرحها نیز سنجیده شود.
وی ادامه داد: با همه این احوال تا زمانی که تعریض بلوار از سمت نجفی به میدان مدرس انجام نشود زیرگذر به تنهایی مشکل ترافیک این منطقه را حل نمیکند. پس ابتدا باید این خیابان تعریض شده سپس پروژه احداث پل آغاز شود. که باوجود مشکلاتی که پیش از این در روند ساخت تقاطعهای غیرهمسطح شاهد بودیم شاید با اجرای این طرحها، دیگر نیازی به ساخت روگذر در این منطقه نباشد.
یک کارشناس شهرسازی هم گفت: علاوه بر اینکه مشاور مطالعاتی پروژه مدرس همان شرکتی است که تقاطع غیرهمسطح چراغقرمز را ساخته و بهدلیل نوع طراحی و نحوه عملکرد سبب ایجاد بدبینیهایی در جامعه از جمله اینکه نتوانسته با ساخت این تقاطع غیرهمسطح مشکل ترافیک منطقه را حل کند، شده است بیم آن میرود که مانند بسیاری از تقاطعهای غیرهمسطح که در دهه گذشته در همدان ساخته شدهاند با مدت زمان طولانی باعث ایجاد مشکلات و معضلات اجتماعی و حتی ترافیکی جدید شود.
وی ادامه داد: برای حل بخشی از ترافیک منطقه مدرس راهکارهایی وجود دارد که بهنظر میرسد بهتر است برای مدتی امتحان شوند چون با تغییر دوره شورای شهر و شهردار فعلی، احتمال دارد روند ساخت این پروژه هم مانند برخی پروژههای پیشین به 10سال برسد، بنابراین بهنظر میرسد اگر قرار است ساخت این پل هم چند سال زمان ببرد ساخته نشود بهتر است.