1403-02-031403-02-13bool(false) مافیای تجاری مانع رشد اقتصادی همدان همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 13 ارديبهشت 1403

Today : Thu, May 2, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  70460 تاریخ انتشار:  1395-01-31 - 05:45 تعداد بازدید:  454
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

کارشناس مدیریت بهره‌وری
مافیای تجاری مانع رشد اقتصادی همدان

نویسنده : اعظم اسلامی‌خواه

اقتصادی

هر سال همینطور است، یکی 2 ماه پس از عید بازار راکد است اما امسال بدتر از سال‌های گذشته است چون نه تنها مردم خریدهای مورد نیاز خود را انجام داده‌اند و دیگر پولی برایشان نمانده که بیایند بازار، لباس، وسایل خانه و حتی اقلام خوراکی و مایحتاج روزانه خود را تهیه کنند بلکه در کل پول در بین مردم کم شده و توان خریدشان پایین آمده است.
البته فروشگاه‌هایی هستند که شیوه مناسب فروش و بازاریابی در شرایط رکود فعلی را یافته‌اند، که موجب شده فروش نسبتاً بهتری نسبت به سایر فروشگاه‌های سطح شهر داشته باشند. آنها متوجه شده‌اند که اکنون باید اجناس مناسب‌قیمت، به روز و مطابق با سلیقه مردم بفروشند تا مشتری جذب کنند. البته در یکی 2 سال اخیر تعداد این فروشگاه‌ها در همدان افزایش یافته و بسیاری از همان‌هایی که تا پیش از این حتی اجناس‌شان را بالای قیمت بازار می‌فروختند متوجه شده‌اند برای اینکه از دور خارج نشوند باید سلیقه و جیب مردم را هم در نظر بگیرند و اجناسی را عرضه کنند که مردم راغب به خریدشان باشند و برای خرید، کمتر به شهرهای بزرگتری که هسته‌های تجاری دارند و هر نوع کالا با سلایق و درآمدهای مختلف عرضه می‌کنند، بروند.
در بازار بعد از عید درست است که بازار راکد شده، ولی خرید کالاهای ضروری و مصرفی توقف نکرده و مردم کماکان در حال خرید ضروریات خود هستند ولی مقدار آن بسیار کم شده است. مردم به خاطر خریدهای شب عید و هم به خاطر کم پولی احتمالاً تا یکی 2 روز آینده کمتر خرید می‌کنند ولی با دریافت حقوق فروردین ماه خود به سمت خرید اقلام خوراکی و مایحتاج روزانه و ضروری خود خواهند رفت. ولی واقعیت این است که هر سال نخستین فصل به بهار سیاه اصناف معروف است.
به طوری که یکی از لباس فروشی‌های خیابان بوعلی می‌گفت: بازار از یک ماه مانده به عید نشان می‌داد که نزدیکی‌های عید هم چنگی به دل نخواهد زد. ایام عید هم مسافران کمتر برای خرید می‌آمدند، آنقدر که واقعاً بعضی روزها فروشمان به 100 هزار تومان هم نمی‌رسید. حالا که بعد از عید است و طبیعتاً هر سال نیمه دوم فروردین و اردیبهشت ماه بازار راکد می‌شود، اما امسال واقعاً اغلب روزها دشت هم نمی‌کنیم.
صاحب فروشگاه اسباب‌بازی‌فروشی در همین خیابان هم می‌گفت: بعد از عید مردم خیلی کمتر به بازار می‌آیند،‌چون معمولاً حقوق پیش از عیدشان را خرج کرده‌اند و تا آخر فروردین ماه هم حقوق نمی‌گیرند، اوضاع بازاری ها هم که در 2-3 سال اخیر مشخص است. ولی امسال همان روزهای پیک بازار هم بیشتر به سمت اقلام خوراکی هجوم می‌بردند و کمتر پیش می‌آمد به سمت اسباب‌بازی بیایند. با این حال همه فکر می‌کنند مردم از هر خرجی بزنند از خرید برای کودکانشان نمی‌زنند ولی اینطور نیست، وقتی پول نباشد پدر مادرها به اسباب بازی بچه هم کمتر فکر می‌کنند. حتی خرید اقلام خوراکی هم به نسبت درآمد کم می‌شود. اینطور نیست که پول نباشد ولی مردم غذا و وسایل بچه بخرند. وقتی پول نیست برای بچه هم پول نیست.
صاحب تولیدی لباس هم می‌گفت: قبلاً طوری بود که بسیاری از مردم می‌گفتند دم عید گران است و بنجل‌ها را داخل مغازه‌ها گذاشته‌اند، خریدمان بماند برای بعد از عید که هم ارزان شود هم با حوصله خرید کنیم. ولی وضع مالی مردم آنقدر خراب شده که امسال پولی نماند تا بخواهند بعد از عید بیایند و با حوصله خرید کنند. همان خرید تک وتوک بعد از عید هم امسال وجود ندارد و خریدو فروش در بازار صفر شده است.
صاحب سوپرمارکتی در خیابان مهدیه هم می‌گفت: بعد از عید بازار خوراکی خراب می‌شود چون مردم دم عید یخچال‌ها و قفسه‌های آشپزخانه خود را پر کرده‌اند و بسیاری از آنها فعلاً از همان اقلام استفاده می‌کنند و اجناس بسیاری هم که تمام شده احتمالاً کمتر پول دارند که برای خرید بیایند. به خاطر همین معمولاً بازار خوراکی از اردیبهشت ماه بهتر می‌شود. ولی درکل بازار خوراکی هم مثل بازارهای دیگر خراب است و اینطور نیست که اصناف دیگر فکر کنند بازار آنها خوابیده و بازار خواروبار یا لبنیات و اقلام دیگر داغ است. چند سال است که بازار ما هم راکد شده و فروشمان از یک سوم هم پایین تر آمده است.
خواروبار فروشی در سبزه‌میدان هم می‌گفت: دم‌عید فروشم یک‌چهارم فروش سال 92 شده بود. آن موقع با چند تا کارگر هم وقت سرخاراندن نداشتم ولی الان که در مغازه تنها هستم بیشتر مواقع بیکارم چون مشتری نیست و توان خرید مردم پایین آمده است.
صاحب جوراب‌فروشی در خیابان پاستور هم می‌گفت: بازار کاملاً راکد است حتی عید هم مسافران از ما خرید نمی‌کردند و بیشتر ترشی می‌خریدند. بازار مغازه ترشی‌فروشی کناری‌مان نسبت به بقیه شغل ها بهتر بود.
ترشی‌فروشی سرمسیر لالجین هم می‌گفت: هر سال بازارمان خیلی خوب بود چون ترشی‌های همدان در کشور معروف است ولی امسال به جرأت می‌گویم فروشمان نسبت به پارسال شاید کمی بیشتر از نصف بود حتی مسافران هم مقدار خریدشان را کمتر کرده بودند الان هم که عید تمام شده دیگر بازار خوابیده و کمتر کسی برای ترشی می‌آید.
مغازه لوازم خانگی در داخل سبزه‌میدان هم می‌گفت: 3 روز است که دشت نکرده‌ام، بازار قبل از عیدمان هم دست کمی از الان نداشت. کارت‌های اعتباری کالا را هم که بدهند دیگر همین 3-2 قلمی هم که در هفته می‌فروختیم آن هم قطع می‌شود و بازار کلاً صفر می‌شود.
یک کارشناس مدیریت بهره‌وری هم درباره رکود بازار و دلایل آن گفت: رکود حاکم بر بازار به2 عامل اصلی مربوط است. یکی اینکه عرضه و تقاضا با هم همخوانی ندارد، دوم اینکه متأسفانه نگرش جامعه، محلی است و به عنوان مثال تولیدکنندگان همدانی فقط به بازار شهر همدان فکر می‌کنند و یا در وسعت بیشتر بازار استان را برای فروش در نظر می‌گیرند و فقط در مواقعی بازار کشور را مدنظر دارند، در صورتی که باید به بازار منطقه و جهانی بیندیشند.
به گفته مهدی عسگری کیا، راه حل خروج از رکود حاکم بر کشور همان اقتصاد مقاوتی به جای شعار است. ما باید بر روی کیفیت و بهره‌وری کار کنیم وگرنه نمی‌توانیم رقابت کنیم.
وی ادامه داد: در کشورهای اروپایی معمولاً در مناسبت‌هایی مانند کریسمس تخفیف هایی تا 70 درصد بر روی محصولاتشان اعمال می‌کنند. در واقع این تخفیف‌ها برای آنها ضرر نیست بلکه این تخفیف‌ها را از سود برند خود می‌دهند. آنها به خاطر برندشان 80 درصد روی کالاهای‌شان می‌کشند و در چنین مواقعی چنین تخفیفاتی اعمال می‌کنند. ولی در ایران و یا همدان در مناسبت‌هایی مانند عید نوروز معمولاً افزایش قیمت وجود دارد و صاحبان کالا معتقدند که ضرر فصل بهارشان را هم باید قبل از عید جبران کنند.
عسگری‌کیا البته نبودن هسته تجاری در همدان را یکی دیگر از عواملی عنوان کرد که موجب شده اصناف همدان فروش کمتری نسبت به بسیاری از شهرهای کشور داشته باشند.
وی گفت: به جای ایجاد هسته تجاری در همدان مافیاهای تجاری ایجاد شده که باعث شده هر کسی نتواند در این استان تجارت و خرید و فروش کند و این ریشه در فرهنگ همدانی‌ها دارد.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com