1403-02-031403-02-13bool(false) بسته حمایتی تنفس مصنوعی اقتصاد است همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 13 ارديبهشت 1403

Today : Thu, May 2, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  64704 تاریخ انتشار:  1394-08-06 - 05:45 تعداد بازدید:  272
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

بسته حمایتی تنفس مصنوعی اقتصاد است

اقتصادی

 نیمه باز ماندن کرکره فعالیت‌های اقتصادی، بالأخره آثار زیانبارش را در بازار کار نمایان کرد؛ به نحوی که رکود حاکم بر فعالیت صنایع خُرد، موجب بیکاری نیمی از کارگران محروم حاشیه شهرها شده است.
اقتصاد ایران پس از یک دوره فراز و نشیب شدید و نوسانات ادامه‌دار قیمتی با بر جای گذاشتن خسارت‌ها و آسیب های فراوان رنگ و بوی آرامش به خود گرفته است، اما نه آرامشی که منجر به بازسازی و ترمیم دوباره شرایط شود و برگشت روزهای خوش را به فعالان اقتصادی نوید دهد.
در واقع مطرح می‌شود آسیب‌های اقتصادی و بی‌برنامگی دولت در سال‌های گذشته در پی افزایش چشمگیر قیمت نفت نه تنها هرگز موجب شکوفایی و توسعه در اقتصاد ایران نشده، بلکه آن را در مسیر رشد منفی و زوال نیز قرار داده است؛ به نحوی که اقتصاد ایران نه ظرفیت جذب منابع افزایش قیمت نفت و نه توان تحمل کسری آن را دارد
گواه این مسأله اینکه برنامه‌ریزان و سیاست‌گذاران دولتی در سال‌های گذشته، انتظار افزایش یکباره قیمت نفت را نداشته‌اند و در واقع غافلگیر شدند. امروز هم که در شرایط افت شدید قیمت نفت قرار داریم باز هم راه به جایی نبرده و چه در شرایط درآمد بالای نفتی و چه شرایط افت آن، دچار مشکل هستیم.
حالا رئیس‌جمهوری عنوان می کند درآمد نفتی سابق که باید برای جوانان متولد دهه ۶۰ شغل ایجاد می‌کرد، موجب انباشت تقاضا برای کار شد و عملاً اشتغالزایی در دور‌ه‌ای به صفر رسید و متوقف شد. اما پس از آغاز به کار دولت تدبیر و امید، دو راه پیش روی سناریونویسان اقتصادی دولت قرار داشت، یا باید به دنبال مهار تورم می‌رفتند و یا خطر رکود را از سر اقتصاد ایران دور می‌کردند.
 تنفس مصنوعی به اقتصاد
البته قرار شد هر دو موضوع را با هم پیش ببرند ولی در عمل چنین نشد و دولت هر ماه مرتباً از موفقیت در مهار نرخ تورم و کاهش آن سخن گفت و به نظر می‌رسد که این کار تا شرایط وقوع کامل رکود هم پیش رفت یعنی یک کفه ترازو مرتباً پر و خالی می‌شود و آن سوی دیگر خبری نیست. حالا کار به جایی رسیده که دولت بسته جدیدی را برای مقابله با رکود و افت شدید فعالیت‌های تولیدی و کسب و کار ارائه کرده و می‌خواهد از این طریق جان تازه‌ای در کالبد اقتصادی کشور بدمد.
اما حتی اگر در یک دوره کوتاه نیز دولت موفق شود از طریق سیاست‌گذاری‌های جدید، اقتصاد را از حالت رکود و سکون حاکم بر آن خارج سازد، باز هم نمی‌توان جلوی ویرانی و آثار مخرب ایجاد شده آن در بازار کار را دست‌کم در کوتاه‌مدت گرفت و آنها را جبران کرد.
سایه سنگین رکود حاکم بر فعالیت‌های اقتصادی رفته رفته به بازار کار رسیده و آثار زیان‌باری را در این بازار نیمه جان بر جا گذاشته است. درست در زمانی که باید مراقبت می‌شد تا بازار کار شتاب بگیرد و ظرفیت‌های جدیدی برای اشتغال جوانان فراهم شود، رکود از راه رسید و نیروهای بسیاری را در این بازار بیکار کرد.
بسیاری از واحدها به ویژه بنگاه‌های خُرد مقاومت خود را از دست دادند و اثر آن در ریزش نیروی کار، تعدیل نیرو، اخراج، قراردادهای کوتاه‌مدت یکماهه و ۲۹ روزه، کاهش حقوق و دستمزد نیروی شاغل در بازار کار ایران، افزایش تعداد مقرری‌بگیران بیمه بیکاری و مواردی از این دست نشان داد.
 کسب و کار کساد شد
آمارها نشان می‌دهند در یکی دو سال اخیر، نه تنها بازار کار ایران موفق به زایش و ایجاد فرصت‌های جدید شغلی نشده، بلکه در وضعیت بحرانی و شرایط نامناسبی نیز ادامه حیات داده و در واقع در جا زده است. حالا باید مدتی بگذرد تا بتوان امیدوار بود در صورت اجرای دقیق سیاست‌های ضد رکود دولت، آثار مثبتی در بازار کار نمایان شود؛ بازاری که امروز ۲۳ میلیون نفر را در خود جای داده و باید در آن توان پذیرش تا ۱۰ میلیون نفر دیگر هم ایجاد شود.
یک نگرانی ادامه روند ریزش نیروی کار در سایه رکود برخی صنایع کلیدی مانند صنعت ساختمان و حتی صنعت نیمه تعطیل خودرو است. مقامات دولتی معتقدند اینگونه صنایع در صورت قرار گرفتن در دوران شکوفایی و رونق، می‌توانند به عنوان موتور محرک سایر فعالیت‌های اقتصادی باشند و به همراه خود چرخ بسیاری دیگر از صنایع و فعالیت‌ها را نیز به حرکت درآورند.
 هزینه ۱۰ برابر شده و نصف کارگران بیکار شدند
دبیرکل کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران ایران به مهر گفت: کارخانه‌ها و تولیدات در بخش‌هاي مختلف دچار تعطیلی شده و تشدید رکود فعالیت‌ها را در شرایط نامناسبی به لحاظ مالی قرار داده است. از این‌رو، از دولت درخواست شده تا برای خروج صنایع خُرد از رکود، حمایت‌هایی را داشته باشد.
عباسی بیان كرد: بالأخره دولت در زمینه اشتغال مسئول است و کمک مالی و تسهیلاتی با بهره‌های پایین به واحدهای خُرد فعال در این بخش می‌تواند از ریزش بیشتر نیروی کار جلوگیری کند. با این وجود، فعلاً فعالیت‌ها در این بخش دارای بحران است و توان کارفرمایان برای ادامه حیات بنگاه‌ها پایین آمده است.
وی ادامه داد: ادامه این روند آثار منفی در زندگی کارگران خواهد داشت. اتحادیه‌های کارگری و کارفرمایی و تشکل‌های فعال در این بخش از دولت کمک خواسته‌اند اما واقعیت این است که ریزش نیروی کار اتفاق افتاده و در یک سال گذشته به دلیل رکود، ۵۰ درصد کارگران فعال و شاغل در برخي بخش‌ها بیکار شده و شغل خود را از دست داده‌اند. به گفته عباسی، هزینه‌ها در سال‌های اخیر ۱۰ برابر شده و دولت در حوزه‌هایی مانند مالیات‌ها و هزینه انرژی، می‌تواند كمك كند تا برخي صنايع خرد مانند كوره‌پزي‌ها به فعالیت خود ادامه دهند. شاغلان این بخش‌ها برای ماندن نیازمند مساعدت و همراهی دولت هستند.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com