1403-02-031403-02-13bool(false) دغدغه‌هایی برای همیشه! همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 13 ارديبهشت 1403

Today : Thu, May 2, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  58120 تاریخ انتشار:  1394-02-14 - 05:45 تعداد بازدید:  254
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

نگاهی به مهمترین مطالبات کارگران و ریشه‌های آن
دغدغه‌هایی برای همیشه!

نویسنده : حامد صادقی

اقتصادی

جوامع امروزی برای تداوم حیات و پیشبرد امور خود به کار و تلاش مردم و مسئولان نیازمندند. این نیاز از اعصار بسیار دور در مردم بوده است و با گذشت زمان نه‌تنها از اهمیت آن کاسته نشده؛ بلکه هرچه می‌گذرد بر اهمیت کار و کارگر افزوده می‌شود به‌گونه‌ای که در دنیای کنونی کار قسمت اعظم زندگی مردم را به خود اختصاص داده است. بنابراین بد نیست در هفته پاسداشت مقام کار و کارگر به عنوان نماد قدردانی از قشر مولد و پویای جامعه نگاهی هرچند گذرا به جایگاه، مسائل و دغدغه‌های کارگران داشته باشیم.
 اهمیت کار و گارگر
براساس اصول علم اقتصاد، تولید تابعی از متغیرها و پارامترهای مختلفی است که یکی از مهمترین آنها نیروی کار است. عاملی که در قدیمی‌ترین و ابتدایی‌ترین توابع تولید به عنوان متغیر تأثیرگذار در کنار سرمایه فیزیکی آورده شده است و به‌رغم گذشت زمان و تغییر شگرف تابع تولید همچنان حتی در جدیدترین نظریات رشد نیز عامل تعیین‌کننده تولید در نظر گرفته می‌شود. به واقع امروزه وجود نیروی کار متعهد و آموزش‌دیده از مهمترین مؤلفه‌های رشد اقتصادی است. به‌علاوه کار در فرهنگ دینی ما ایرانی‌ها نیز جایگاه رفیعی دارد. پیامبر اسلامی(ص) در باب اهمیت کار می‌فرمایند: "خداوند بنده با ايمان پيشه‏ور را دوست دارد و هيچ‏يك از شما غذايى گواراتر از دسترنج خود نخورده است" و یا حضرت علی(ع) در این زمینه می‌فرمایند: 'پاداش هركس در قبال هر كارى است كه انجام مى‏دهد". در کنار این موارد باید اشاره کرد یکی از ارزش‌های بارز نظام انقلابی ما نیز کار و توجه به تولید داخلی در سایه اهتمام کارگران برای سازندگی کشور و زندگی عزتمندانه به دور از وابستگی به خارج است. به گونه‌ای که از منظر امام خمینی‌(ره) کارگران از ارزشمندترین طبقه و سودمندترین گروه‌ها در جامعه‏‌ هستند که حیات ملت مرهون آنها می‌باشد. رهبر معظم انقلاب نیز عزت، هویت، منافع و امنیت کشور را در گروی ابتکار و کار می‌دانند و معتقدند كارگر با كار خود، علاوه بر اینكه زندگی خودش را تأمین می‌كند، زندگی جامعه را نیز تأمین‌ می‌كند. و این، یك عبادت بزرگ و عمل الهی است.
 مهمترین دغدغه‌های کارگران
جامعه کارگری به عنوان یکی از دلسوزترین و مهمترین قشرهای جامعه که همواره در زمره پیشتازان و افتخارآفرینان عرصه کار و تولید بوده است به دلیل حمایت‌های حداقلی اقتصادی، قانونی، فرهنگی و رفاهی در زمره آسیب‌پذیرترین افراد نیز قرار دارند. اگرچه همه دولت‌ها ادعا داشته‌اند توجه و اهمیت خاصی به کارگران دارند و تمام تلاش خود را برای بهبود وضعیت و معیشت آنها به کار می‌بندند ولی این تلاش‌ها به هیچ‌وجه پاسخگوی نیازهای این قشر زحمتکش نیست. در ادامه به برخی از مهمترین دغدغه‌های کارگران و ریشه‌های مشکلات آنها می‌پردازیم:
به جرأت می‌توان گفت نبود امنیت شغلی و پایدار نبودن اشتغال مهمترین مشکل حال حاضر کارگران در ایران است. معضلی که گسترش روزافزون قراردادهای کار موقت (3‌ماهه تا حداکثر یکساله) خارج از ساز‌وکار قانون کار نیز به آن دامن زده است. این موضوع موجب می‌شود کارگران نتوانند اقدامی برای وصول حقوق قانونی خود انجام دهند، زیرا به محض نخستین اقدام، با تعدیل یا تمدید‌نکردن قرارداد مواجه خواهند شد. نگاه امنیتی به اعتراضات شدید این قشر نیز موجب این موضوع شده است. نتیجه این فرایند نیز کاهش انگیزه و کارآیی کارگران و به تبع آن پایین آمدن بهره‌وری نیرو در بنگاه‌های اقتصادی کشور است.
تأمین معیشت و کسری درآمد یکی دیگر از دغدغه‌ها و چالش‌های دائمی زندگی کارگران است که عمیق شدن شکاف بین دریافتی‌ها و پرداختی‌های کارگران خود تأییدی بر آن است. براساس مصوبات شورای عالی کار حداقل دستمزد سال‌های 93 و 94 به ترتیب معادل 608 و 729 هزار تومان بوده است که براساس محاسبات نمایندگان کارگران میانگین دریافتی آنها در این 2 سال به ترتیب در حدود یک میلیون و 200 هزار تومان است. از سوی دیگر براساس اعلام مرکز آمار متوسط هزینه یک خانوار شهری در سال گذشته یک میلیون و 822 هزار تومان بوده است. همان طور که ملاحظه می‌شود در سال 93 بین متوسط دریافتی و هزینه‌های کارگران در حدود 800 هزار تومان فاصله وجود دارد که موجب کسری درآمدی آنها شده است.
این موضوع دلایل مختلفی دارد که یکی از آنها متناسب نبودن افزایش دریافتی‌های کارگران با افزایش سطح قیمت‌های، تورم است. به علاوه در تصمیم‌گیری‌هایی در مورد مزد هیچ‌گاه به تبصره 2 ماده 41 قانون -مزد کارگر باید تأمین‌کننده هزینه‌های یک خانوار باشد- و تمام تمرکز تنها معطوف بر تبصره 1 ماده مذکور -افزایش مزد متناسب با نرخ تورم- بوده است.
توازن نداشتن بین عرضه و تقاضای نیروی کار نیز مشکل بزرگی است که در بازار کار کشور وجود دارد به طوریکه در چندین سال گذشته همه‌چیز در حوزه کار و تولید به‌هم‌ریخته بوده است. از یک سو این توازن نداشتن به دلیل برابر نبودن عرضه و تقاضای نیروی کار است (فزونی عرضه نیروی کار بر تقاضای آن به دلایلی همچون رشد افسارگریخته جمعیت در دهه‌های گذشته، مشکلات تولیدی، وقوع پدیده بیماری هلندی ناشی از سوء مدیریت درآمدهای نفتی و منفی بودن رشد اقتصادی) و از سوی دیگر ناهمگونی بین آموزش‌های داده شده به نیروی کارگر با مهارت‌های مورد نیاز واحدهای تولیدی به این معضل دامن زده است. این شکاف در بازار کار و مازاد عرضه نیروی کار اگرچه موجب کم بودن نسبی قیمت کار (یا همان دستمزد) می‌شود اما به خاطر پائین‌تر بودن قیمت‌های نسبی سایر نهاده‌های تولید (به‌ویژه سرمایه فیزیکی) در ایران - که خود ناشی از درآمدهای بادآورده و ناپایدار نفتی و نیز ساختار قدیمی تولید در ایران و وابستگی صنایع به سرمایه به جای کار متناسب با شرایط به دهه‌های 40 و 50  و ارزان‌تر بودن سرمایه فیزیکی از کار، واحدهای تولیدی نیروی کار کمتری را استخدام می‌کنند.
در پایان باید اشاره کرد با توجه به اینکه پویایی، بالندگی و عظمت کشور به ایجاد کار و تولید وابسته است و در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی و تبلور عینی شعار سال از کارگران، کارفرمایان، مدیران و مسئولان دولتی و آحاد مردم انتظار می‌رود همدلی و همزبانی را سرلوحه کارها و تصمیم‌های خود قرار دهند.
* کارشناس اقتصادی


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com