در روزگار تسلط فرم‌گرایی ورودِ شاعر به ادبیات پایداری نشانه تعهد به اندیشه‌ است همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : جمعه ، 7 ارديبهشت 1403

Today : Fri, April 26, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  74215 تاریخ انتشار:  1395-08-02 - 05:45 تعداد بازدید:  397
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

در هجدهمین نشست روی میز منتقد در حوزه هنری همدان مطرح شد
در روزگار تسلط فرم‌گرایی ورودِ شاعر به ادبیات پایداری نشانه تعهد به اندیشه‌ است

فرهنگی

کتاب «پلاک‌ها و بی‌نشانی‌ها» نخستین مجموعه شعر بهروز اقبالی‌درخشان، در هجدهمین نشست روی میز منتقد حوزه هنری استان همدان با حضور حمیدرضا شکارسری، شاعر و منتقد ادبی مطرح کشور، بررسی شد.
به گزارش روابط عمومی حوزه هنری استان همدان؛ شکارسری در این نشست صحبت‌های خود را با توضیحاتی در خصوص انواع متن از جمله فرامتن، بینامتن، پیرامتن، و پیشامتن آغاز کرد و گفت: هر چیزی که خود را از روزمرگی جهان بکَند و نوعی گسست بین خود و جهان ایجاد کند در راستای متن بودن حرکت کرده است.
وی افزود: هیچگونه متن هنری نمی‌بینید که کاملاً به واقعیت‌ها شباهت داشته باشد و همیشه هر متن هنری از هرجنسی که می‌خواهد باشد به طریقی خودش را از جهان جدا کرده است یعنی در واقع عامل شناسایی متن هنری جداشدن از جهان است.
این منتقد ادبی گفت: ساده‌ترین شیوه‌های گسست از فرم، همان است که به طور مثال به یک متن، وزن تزریق شود یا در آن قافیه استفاده و به کلمات موسیقی اضافه شود و این درحالیست که در صحبت‌های روزمره اصلاً چنین تلاشی نداریم.
وی ادامه داد: به محض اینکه یک نفر اثرش را از شیوه‌ روزمره جدا کرد و شکلی دگرگون به آن داد، از آن زمان است که وارد متن شده است.
شکارسری گفت: وقتی ما داریم از هنجارگریزی در صورت زبان بهره می‌گیریم، جای دیگری باید از این هنجارگریزی استفاده شود که بگوییم متن اتفاق افتاده است در غیر این صورت متنی شکل نگرفته است.
وی در خصوص کتاب «پلاک‌ها و بی‌نشانی‌ها» افزود: در این کتاب، طرح روی جلد یک پیرامتن مزاحم به حساب می‌آید که نه تنها کمکی به فهم مطلب نمی‌کند که خواندن اسم کتاب را هم سخت کرده و ما در اینجا با نوعی کج سلیقگی روبه‌رو می‌شویم که البته ربطی به شاعر ندارد مگر اینکه با مشورت خود او انجام شده باشد.
این شاعر گفت: چیزی که در طراحی جلد موفق است، اسم خود شاعر است و همچنین من عنوان مجموعه را پسندیدم؛ در واقع پلاک و بینشانی‌ها برای ما یک نشانه است و از آنجایی که شعر هم یک متن نشانه شناختی ست برای ما خیلی کاراست.
وی با بیان اینکه عنوان اثر یک پارادوکس خیلی خوب دارد بیان کرد: پلاک در واقع عامل شناسایی ست ولی وقتی همراه با بی‌نشانی می‌آید یک پارادوکس را به ذهن متبادر می‌کند.
شکارسری افزود: از طرفی ما از قبل به این نکته آگاهیم که پلاک را می‌آورند تا بگویند «طرف» نیست و در واقع بی‌نشان است؛ پس اینجا به نوعی نشان را به دو مفهوم گرفته است و از طرفی به ما می‌گوید کتاب را که می‌خوانید با کمک این نشانه باید تأویل‌هایتان، تأویل دفاع مقدس جنگ، صلح و مفاهیمی از این دست باشد و به نظرم شاعر در انتخاب عنوان خوب عمل کرده است.
وی بیان کرد: متن متعهد، به تعبیری از آن خلوص شاعرانه و ناب بودن متن تا حدی فاصله می‌گیرد و به صراحت، ژورنالیسم و شعار نزدیک می‌شود که در این کتاب تا حدی این اتفاق می افتد.
شکارسری گفت: روالی در این شعرها وجود دارد که شاعر متنش را می‌نویسد و درست در سطرهای انتهایی حرف اصلی‌اش را می‌زند و می‌توان گفت روال کلی این کار با شعر آغاز می‌شود و با صراحت پایان می‌یابد. شاعر مجموعه نیز گفت: کارهای این مجموعه را در سال‌های 89-90 سرودم که از سال 94 در صف نوبت نشر بود.
بهروز اقبالی، افزود: مضمون اشعار حول محور اشعار مقاومت می‌چرخد.
این شاعرجوان گفت: علت گرایشم به سمت ادبیات پایداری دغدغه‌ شخصی و مطالعاتی بود که از گذشته در این زمینه داشته‌ام.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com