بوعلی سینا منطق شفاء را در سرای علویان همدان نوشت همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : سه شنبه ، 18 ارديبهشت 1403

Today : Tue, May 7, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  134080 تاریخ انتشار:  1402-06-08 - 12:40 تعداد بازدید:  461
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

بوعلی سینا منطق شفاء را در سرای علویان همدان نوشت

فرهنگی


 منطقه گردشگری شیخ مشاء و شیخ اشراق ایجاد می‌شود

رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس گفت: برای اولین بار در ایران یک منطقه گردشگری که تا کنون سابقه نداشته است ایجاد می‌شود که یک طرف  این منطقه گردشگری شیخ مشاء یعنی بوعلی سینا و سوی دیگر شیخ اشراق، سهروردی است.

به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان همدان، حمیدرضا حاجی‌بابایی در ویژه برنامه شب شعر و بزرگداشت مقام پزشک «از بخارا تا هگمتانه» که به همت اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان همدان  برگزار شد اظهار کرد: در  سال ۱۳۸۳ که مقام معظم رهبری  به همدان سفر کردند، فرمودند که در دنیا شهری با تاریخ همدان سرپا نیست و بر اساس این سخن عنوان «همدان پایتخت تاریخ و تمدن ایران» به وجود آمد و در سفر هیأت دولت به استان به تصویب رسید.

وی با بیان اینکه تأیید نهایی این مصوبه منوط به نظر شورای فرهنگ عمومی کشور شد افزود: در این زمان دو استان سرافراز اصفهان و فارس نیز مدعی این عنوان شدند و مدارک متعدد توسط این استان‌ها ارائه شد و در نهایت همدان به عنوان پایتخت تاریخ و تمدن ایران پس از یکسال تأیید شد، اما 12 سال زحمت کشیدیم تا در همدان همه بگویند پایتخت تاریخ و تمدن ایران.

نماینده مردم همدان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تمام تلاش من  قله سازی است تصریح کرد:  به دنبال آن هستم که همدان همواره در قله و بلندی‌ها قرار داشته باشد، به همین مناسبت برای اولین بار در ایران یک منطقه گردشگری که تا کنون سابقه نداشته است ایجاد می‌شود که یک طرف  این منطقه گردشگری شیخ مشاء یعنی بوعلی سینا و سوی دیگر شیخ اشراق، سهروردی است.

وی ادامه داد: یک منطقه گردشگری از استان زنجان تا همدان ایجاد می‌شود که در آن اتوبان، راه آهن و  همه اقدامات لازم  با ویژگی‌های مشخص انجام می‌شود که این  منطقه در برنامه  هفتم توسعه در مجلس مصوب و به قانون تبدیل شد.

حاجی‌بابایی با تأکید بر اینکه هم بوعلی شأنش در همدان بودن است  هم همدان شأنی دارد که بوعلی جذب آن شد ادامه داد:  یکی از ظرفیت‌های همدان، پذیرش بوعلی‌هاست و  بوعلی‌های زیادی را در خود جا داده که در نقطه به نقطه شهر حضور دارند. در واقع در همدان ستاره‌های بسیاری دفن شدند و ستاره‌های بسیاری نیز وجود دارند چنان که آسمان همدان در طول تاریخ پرستاره است.

وی با بیان اینکه  همدان به درازای تاریخ افتخار دارد خاطرنشان کرد: به جرات می‌توان گفت مردم همدان فهم و درک و درایت و فرهنگشان از این درازای تاریخ کمتر نیست و این بدان معنا است که  ظرفیت طولانی کردن تمدن را دارند.

رئیس مجمع خیرین سلامت استان همدان نیز در این نشست با بیان اینکه  من در همدان به دنیا آمدم و احساس می‌کنم که به مردم مدیون هستم اظهار کرد: از سال ۱۳۶۰ به عنوان پزشک در خدمت شهروندان همدانی هستم و مانند همه پزشکان تلاش کردم با یاری خداوند مرهمی بر دردهای مردم باشم.

وی با تأکید بر اینکه بین پزشکان و کادر  پرستاران، مردم و سیاستگذار باید اعتمادی به وجود آید تا مردم از خدمات اظهار خرسندی و رضایت کنند افزود: ما شایسته این همه تلفات در اثر تصادفات رانندگی و حتی برخی از بیماری‌ها نیستیم و این نیازمند ایجاد آگاهی در جامعه است.

 همدانی‌ها با قوم‌های دیگر همگرایی داشتند

یک نویسنده و پژوهشگر همدانی گفت: همواره همدانی‌ها در طول تاریخ با اقوام دیگر همگرایی داشتند.

میرهاشم میری اظهار کرد: همدان به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی که دارد یک شهر بازرگانی بوده است به طوری که در گذشته به آن دروازه عراق می‌گفتند و ویلیام جکسون جهانگرد امریکایی که حدود ۱۱۰  سال پیش به همدان سفر می‌کند به همدان لقب انبار ایران می‌دهد.

وی افزود: به عبارت دیگر بارانداز غرب و شرق کشور این کهن شهر  بوده است، به این معنا که کالاها از شرق و غرب به همدان می‌آمد و این شهر به قطب تجارت خارجی ایران بدل شده بود.

این محقق و نویسنده  با بیان اینکه موقعیت بازرگانی همدان شرایطی ایجاد کرد تا به یک شهر مهاجر پذیر تبدیل شود افزود:  مطالعه پیشینه همدان  حتی در ۲۰۰ سال اخیر  نشان می‌دهد همدان یک شهر ۷۲ ملتی متشکل از اقوام مختلف، پیروان مذاهب مختلف و مردمانی از اهالی شهرهای مختلف بودند، کسانی که برای کار و تجارت به این یار می‌آمدند و عموماً هم تجارت‌های موفقی داشتند.

میری با بیان اینکه پیروان مذاهب مختلف در همدان جایگاه قابل قبولی داشتند ادامه داد: ما مسیحیان ارمنی داشتیم که در کولانج و قسمت غربی تپه هکمتانه ساکن بودند، مسیحیان آشوری داشتیم در کوچه فرنگی‌ها، محله آقاجانی بیگ ساکن بودند و  قوم یهود که با جمعیت قابل توجهی در همدان می‌زیستند. یک جهانگرد آلمانی که در اوایل قرن بیستم به همدان سفر می‌کند جمعیت همدان را ۳۰ هزار نفر ثبت کرده که حدود ۵ تا ۶ هزار نفرش را یهودیان تشکیل می‌دهند.

این نویسنده و پژوهشگر همدانی با بیان اینکه یک خانواده زرتشتی هم برای مدتی به همدان آمدند و سهم عمده‌ای هم در تجارت و صنعت همدان به خود اختصاص دادند خاطرنشان کرد: ارباب اردشیر یگانگی بنیانگذار کارخانه چرم‌سازی است که محل کارخانه او امروز به موزه تبدیل شده است.

میری تأکید کرد: با وجود اقوام و ادیان مختلف در همدان هیچ وقت واگرایی قومی  رخ نداده است و همواره همدانی‌ها نسبت به این اقوام و ادیان دیگر همگرایی نشان دادند. هنوز هم همدان یک شهر مهاجر پذیر و البته مهاجر فرست است.

 بوعلی سینا در کتابخانه‌های همدان شفا را نوشت

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان همدان گفت: حکیم ابن سینا از کتاب‌های کتابخانه‌های همدان در تالیفات خود بهره برده از جمله گفته‌اند وی کتاب منطق شفاء را در سرای علویان نوشته است.

عاطفه زارعی در ویژه برنامه شب شعر و بزرگداشت مقام پزشک «از بخارا تا هگمتانه» اظهار کرد: به مناسبت بزرگداشت روز بوعلی و مقام پزشکی گرد هم آمدیم تا  بازاندیشی، بازنگری و بازخوانی بوعلی سینا، شخصیت پرآوازه بین المللی  را با حضور نویسندگان و شاعران همدانی داشته باشیم.  

وی افزود: ملک همدان، همواره گهواره مردان و زنانی بوده که چون خواجه رشیدالدین فضل‌الله همدانی در آن متولد شدند و راهی نو به جهان نشان دارند و یا چون بوعلی سینا جذب آن شدند تا در دامن دانش پرورش و شفا به دنیا دهند به عبارت دیگر مردان و زنان پایتخت تاریخ و تمدن ایران همواره و در هر عصری سخن‌ها برای گفتن داشته و دارند.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان همدان با بیان اینکه این شکوه همواره در طول تاریخ ادامه داشته است تصریح کرد: مردان و زنان این دیار برگ‌های زرین فراوان به تاریخش بخشیدند چون هشت هزار برگ طلایی درخشان که بر تارک تاریخ این دیار می‌درخشد و سرخی خونشان لحظه‌ای از  جوشیدن باز نمی‌ایستد.

وی ادامه داد: امروز اگر بر بام بوعلی گردهم آمدیم و هوای روح بخش تابستان را استشمام می‌کنیم به برکت همان هشت هزار شهید گلگون کفنی است که حداقل وظیفه‌ای که داریم بردن یاد و نام آنهاست.

زارعی گفت: وقتی در متون علمی و ادبی در مورد همدان پایتخت تاریخ و تمدن جستجو می کنیم به پیشینه  فرهنگی غنی می‌رسیم که به دو دوره  قبل از اسلام  و  بعد از اسلام تقسیم بندی می‌شود؛ در دوره قبل از اسلام وجود نهادهای فرهنگی از جمله بنای مشهور مرکز اسناد هگمتانه مادستان و حوزه علمیه یا وجود فرهنگستان علوم ایران در عهد باستان، فرهنگستان سینای همدان که یونانیان آن را مکتب سده اکباتان نامیده‌اند را می‌بینیم .

وی با بیان اینکه مکتب بقراطی یونان یکسره متاثر از مکتب پزشکی سینایی ایران است اظهار کرد: در دوره ماقبل اسلام مدرسه طب اَهمذان تا صدر اسلام همچنان دایر و فعال بوده است.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان همدان خاطرنشان کرد: در دوره اسلامی می توان به سده دوم و اوایل سده سوم که نخستین محفل ادبی توسط خاندان بنو سلمه  همراه با کتابخانه‌ای در جنب آن  بنیاد شده بود اشاره کرد، همچنین در دوره حاکمیت خاندان علویان همدان اواسط سده سوم تا اوسط سده هفتم، محفل ادبی بسیار برجسته و در جنب آن یک حوزه علمی- فرهنگی  و کتابخانه معتبری در یکی از قلاع و قصور علویان به وجود آمد که محل مراجعه علماء و حکما و ادبا بود.

وی افزود: چنان که بعدها حکیم ابن سینا از کتاب‌های آنجا در تالیفات خود بهره برده از جمله گفته اند وی کتاب منطق شفاء را در سرای علویان نوشته است.

زارعی خاطرنشان کرد: همدان را در سده‌های سوم تا ششم "دارالسنه" می گفته‌اند و چهار قرن تمام، همدان از مراکز بزرگ حدیثگری در جهان اسلام بود و در عصر طلایی تمدن اسلامی یعنی سده  سوم تا پنجم ه.ق، زندگی فرهنگی اسلامی از مراکز قدیمی بغداد و بصره به شهرهای ری، اصفهان، همدان و شیراز انتقال یافت.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان همدان با اشاره به اینکه در خصوص همدان گذشته از مقوله نقلی و حدیث باید به پایه‌های عقلی و علمی اشاره کرد که ابوریحان بیرونی و بوعلی سینا از کتابخانه ابوجعفر مهلبی همدانی که دوازه هزار جلد در آنجا داشت بهره بردند  گفت:  در اوایل سده ششم، همدان پایتحت سلاجقه عرب شد و لقب دارالملک یافت، در این زمان این شهر محل رجال دین و دولت و مقصد مردان علم و ادب شد و از شکوه و رونق خاصی  مدنی و فرهنگی برخوردار شده بود.

وی اظهار کرد: آثار باقی مانده آن دوران گنبد علویان است و این همه فر و شکوه همدان در حوزه‌های علمی و فرهنگی تا حمله مغولان ادامه داشت، البته پس از این حمله نیز دوباره همدانی نو برخاست چرا که در پیشینه این سرزمین تاریخ و تمدن ساری و جاری است چنانکه مرد دیگری چون خواجه رشید الدین فضل الله همدانی وزیر دانشمند و وطن دوست  برخاست و مجددا این تاریخ پر فراز تکرار شد.

زارعی تأکید کرد: اما رسالت کتابخانه‌های عمومی به عنوان دانشگاه مردم این است که این بزرگان و راه آن‌ها را به خوبی به مردم به ویژه نوجوانان و جوانان بنمایاند و در کنار دانشگاه و مدرسه مسیر نقد و تفکر را پویا و آباد نگاه دارد.

وی با بیان اینکه در واقع کتابخانه‌های عمومی حلقه واسطی است که دانشجویان و رهپویان حقیقت را با دانشمندان و فرهیختگان پیوند داده و راه آموختن را هموار کند تأکید کرد: فلسفه کتابخانه عمومی یافتن پاسخ برای سوالات و تولید سوالات جدید است که تلاش می کنیم همواره در این راه موفق باشیم.

 


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

اخبار مرتبط
 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com