مانیزان ملایر، میزبان جشنواره شیره‌پزی است همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : جمعه ، 7 ارديبهشت 1403

Today : Fri, April 26, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  126866 تاریخ انتشار:  1401-07-07 - 15:33 تعداد بازدید:  363
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

فردا، جشنواره شیره پزی مانیزان برگزار می‌شود
مانیزان ملایر، میزبان جشنواره شیره‌پزی است

گردشگری

 
ملایر -  سحر یوسفی-خبرنگار همدان پیام : قدمتش به بیش از پنج قرن می‌رسد، سنتی که رد پای آن در کتاب‌های کهن قرن ششم و هفتم هجری نیز دیده می‌شود.

از اواسط شهریور تا اواسط مهر ملایر حال و هوای دیگری به خود می گیرد ، اکثر مردم به برداشت انگور مشغولند کمی بعد اوایل مهرماه وقت شیره پزی می رسد.

مهدشیره پزی در ایران روستای مانیزان ملایر است. شیره پزی  یکی از آئین های کهن ملایر است.جشنواره شیره پزی مانیزان فردا با محوریت روستاهای مانیزان و جوزان شهرستان ملایر برگزار می شود.

پس از دوسال وقفه به دلیل شرایط کرونایی ، دوازدهمین جشنواره شیره پزی مانیزان فردا با برنامه های شاد و متنوع در روستای مانیزان برگزار می شود.

این جشنواره که جزو ۶۲ جشنواره ثبت شده ملی وزارت میراث فرهنگی است حالا به یکی از شناخته ترین جشنواره های کشور مبدل شده و گردشگران و علاقمندان فراوانی از اقصی نقاط کشور را به سمت خود جذب می کند .

رئیس میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی ملایر در این باره اظهار کرد :  با توجه به پتانسیلها و ظرفیت های کشاورزی ملایر ، امسال برای ماه مهر تقویم رویدادهای گردشگری تعریف کردیم که شامل ۴ جشنواره است  .

ابراهیم جلیلی گفت : امروز جشنواره خوشه برتر در روستای جوزان برگزار و اسامی برندگان اعلام می شود ، فردا جشنواره شیره پزی مانیزان در روستای هدف گردشگری مانیزان برگزار می شود و ۱۴ مهرماه جشنواره شوریجات و ترشیجات در شهر سامن و ۱۵ مهرماه جشنواره بادام و گردو در روستای علی آباد تکمیل کننده این تقویم گردشگری در ملایر است .

جلیلی با بیان اینکه ، سعی کردیم جشنواره شیره پزی مانیزان متفاوت تر از سال های گذشته باشد ، افزود : روز جمعه ۸ مهرماه از ساعت ۳بعداز ظهر ، بخش فرهنگی جشنواره برگزار می شود و تا ۱۰ مهر بازارچه و غرفه ها برای بازدیدکنندگان دایر است .
وی با بیان اینکه تمهیدات لازم برای برگزاری جشنواره ایی به یادماندنی در نظر گرفته شده  است ، افزود : تبلیغات محیطی از جمله بنر و پوستر انجام شده و با تأسیسات گردشگری و دفاتر خدمات مسافرتی نشست برگزار و اطلاع رسانی ها انجام شده است .

جلیلی با اشاره به برپایی ۳۰ غرفه محصولات کشاورزی ، مشتقات انگور و صنایع دستی در این جشنواره ، گفت : برنامه های متنوع فرهنگی شامل مراسم آئینی ، موسیقی سنتی ، مسابقه ، طنز و بازدید از کارگاه های شیره پزی در نظر گرفتیم تا شور و نشاط اجتماعی برای شرکت کنندگان ایجاد شود .

وی ، تمرکز زدایی را یکی از اهداف این جشنواره عنوان کرد و افزود : روستاهای محور دره جوزان این قابلیت را دارند که از این فرصت استفاده کنند و با فروش محصولات خود در این محور ، از اقتصاد گردشگری بهره ببرند .

جلیلی ادامه داد : تمرکز زدایی ، در روستای جوزان با برگزاری جشنواره خوشه برتر و جشن برداشت انگور محقق می شود و نیز در روستای ازناوله با همکاری دهیاری ، شورای اسلامی روستا و مردم در مسیر با فروش محصولات خود در کنار جاده از این رویداد ملی که گردشگران بیشماری از شهر های مختلف دارد سهیم می شوند .

وی گفت : این اقدام سبب می شود کشاورزان به جای  اینکه فقط سبزه درست کنند با تولید کردن محصولات متنوع از انگور از تک محصولی بودن خارج شده و سودش به جامعه محلی باز گردد.

جلیلی تأکید کرد : هدف ما این است که این رویداد با جوشش مردمی برگزار و اقتصاد جامعه محلی پویا شود . کارشناس ارشد ایران شناسی اداره کل میراث فرهنگی همدان با اشاره به روش سنتی تولید شیره می‌گوید: مردم در روش سنتی تولید شیره، انگور را در حوضچه‌های دیواره بلند ریخته و لگد مال می‌کردند تا آب آن از دریچه حوض خارج شود.

فریبا نعمتی می‌افزاید: سپس نوعی خاک معروف به «خاک سفید» را که از کوه تهیه می‌کردند داخل کیسه‌ای‌ درون ظرف آب انگور قرار می‌دادند تا بماند و املاح آب گرفته شود.

وی اعلام می‌کند: سپس این آب را می‌جوشاندند تا غلیظ شده و تبدیل به شیره شود و در زمستان به صورت خام یا برای تهیه شربت، کلوچه، حلوا، باسلوق و شیرینی استفاده می‌کردند.

نعمتی درباره شیره سفید ملایر هم بیان می‌کند: شیره سفید از نوع سرخ آن گران‌تر است زیرا با زحمت بیشتری تهیه شده و برخلاف شیره معمولی که همه افراد خانواده روستایی در تهیه آن کمک می‌کردند؛ کاری مردانه است.

وی می‌گوید: در روش سنتی، شیره معمولی را مدتی می‌گذاشتند تا سفت شود و سپس ضربه‌های متعددی به آن می‌زدند که سبب تغییر رنگ شیره از قهوه‌ای به سفید می‌شد.

 



بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com