از توسعه روستا تا رونق تولید همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : جمعه ، 7 ارديبهشت 1403

Today : Fri, April 26, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  104537 تاریخ انتشار:  1398-10-26 - 13:48 تعداد بازدید:  179
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

از توسعه روستا تا رونق تولید

نویسنده : دکتر سید مجتبی حسینی

یادداشت


 در نظام اجتماعی کشورهای توسعه یافته، جوامع روستایی دارای جایگاه مهمی هستند؛ چراکه روستا محور تولید و تأمین‌کننده امنیت غذایی هر کشور بوده، بنابراین بدون تکیه به شهر می‌تواند به حیات خود ادامه دهد در حالیکه شهر بدون روستا و بهره‌گیری از منابع آن محکوم به نابودی است.
یکی از اهداف کلان توسعه در اغلب کشورها و از جمله کشور ما، کاهش بیکاری و توسعه فعالیت‌‌های شغلی است. عمران روستایی در چند دهه اخیر همواره یکی از دغدغه‌‌های اصلی توسعه در ایران و اکثر کشورهای در حال توسعه بوده است و اهمیت آن به اندازه‌ای است که در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز بخش کشاورزی، محور توسعه تلقی شده و اهداف این بخش در راستای توسعه اقتصادی، در بسیج کلیه امکانات ملی به منظور رسیدن به خود کفایی در تولید کالاهای اساسی کشاورزی، تقویت توان اقتصادی روستاها و احیای آن به عنوان منبع و جایگاه اصلی تولید بیان شده است.
در کشور ما تاكنون به دلیل جايگاه نفت به‌عنوان مهمترین منبع درآمد کشور، نقش کشاورزی در تولید ملی و صادرات کمتر بوده و این موضوع موجب برهم خوردن رابطه متعادل شهر و روستا شده است. به همين دليل شهرها به مکانی برای تمرکز زیرساخت‌های اقتصادی و مالی کشور تبدیل شده و روستاییان نیز به دلیل دستیابی به شغل و درآمد بیشتر به سوی مهاجرت به شهرها گرایش پیدا کرده‌اند. از سوی دیگر تبعیض در ارائه خدمات دولتی در حوزه های عمرانی ، بهداشتی ، آموزشی و درمانی به روستاییان طی سه دهه گذشته نیز به مهاجرت روستاییان و ایجاد حاشیه‌نشینی در شهرها دامن زده است. مهاجرت‌هایی که نه از روی میل و رغبت بلکه از روی ناچاری و اغلب برای بدست آوردن یک شغل آبرومندانه رخ داده است.
باید توجه داشت که خالي شدن روستاها از جمعيت و غيرفعال شدن آنها، تبعات متعددي در حوزه‌های اقتصادي، اجتماعی، زیست‌محیطی، فرهنگی و تاریخی و امنیتی ایجاد کرده و می‌کند که از آن جمله می‌توان به مواردی مانند وابستگي کشور به ساير کشورها، عدم تحقق رشد اقتصادي، بيکاري، افزايش حاشيه نشيني، تخريب و از بين رفتن منابع، افزايش مخاطرات طبيعي، از بين رفتن سند تاريخي و ميراثي کشور، از بين رفتن آداب و سنن ملي، تهديد مرزها و افزايش درگيري مرزي اشاره کرد.
از سوی دیگر برخی سیاست‌های اعمال شده در سال‌های اخیر گرچه با هدف توسعه جوامع روستایی صورت گرفته اما عدم مطالعه کافی و نبود نسخه یکسان برای نقاط مختلف کشور منجر به ناکارآمدی سیاست‌ها و بعضاً نتیجه معکوس آن گردیده که الحاق روستاها به شهر یکی از این سیاست‌هاست.
در این راستا ایجاد اشتغال برای ساکنان روستاها و همچنین توزیع مناسب منابع و خدمات دولتی نیازمند اصلاح و بازنگری دقیق قوانین است که می‌تواند کمک قابل توجهی به تأمین امنیت اجتماعی نموده و منجر به کاهش پدیده "مهاجرت روستا به شهر" شود.
در این زمینه بررسی‌هایی صورت گرفته که طی آن دو عامل اصلی مهاجرت روستاییان؛ کمبود امکانات و خدمات رفاهی و معیشتی در روستا و همچنین نبود اشتغال پایدار و عادلانه در روستاها معرفی شده‌ است.
برای جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها و همچنین ایجاد مهاجرت معکوس (از شهر به روستا) می‌بایست کلید واژه‌ای را با نام "توسعه پایدار روستا" تعریف و برای دسترسی به آن مجدانه و جهادگونه تلاش کرد. به‌عبارتی ديگر، توسعه پایدار روستایی، فرآیند آباد شدن روستا است.
فراهم کردن زمینه اشتغال و افزایش درآمد برای روستاییان، پشتیبانی از بخش کشاورزی، تنوع بخشی به فعالیت‌های اقتصادی، رشد و خلاقیت و ارتقای دانش فنی ازجمله برنامه‌های قابل اجرا برای دستیابی به این هدف است.
برای تحقق این هدف می‌بایست استراتژی‌هاي لازم تبیین، قانون‌های حمایتی در مجلس شورای اسلامی تدوین و در قالب اقدامات اجرایی از سوی دولت جمهوری اسلامی به عرصه ظهور برسند.
در این راستا از نظر نگارنده 5 رویکرد و استراتژی می‌توانند مورد توجه قرار بگیرند که عبارتند از: توجه به سرمایه‌های انسانی و اجتماعی در روستا و بهبود آن، تأمین و اصلاح زیرساخت‌های اولیه از قبیل آب، برق، بهداشت، آموزش‌وپرورش و مانند آن، تقویت سیستم‌های کشاورزی صنعتی، فراهم کردن زمینه اشتغال کشاورزی تبدیلی و خروج از اشتغال تک‌بعدی کشاورزی، استفاده صحیح از منابع طبیعی و حفظ آن و توجه به میراث فرهنگی روستا و ترویج گردشگری روستایی.
تاکید اصلی این نوشتار بر اتخاذ رویکردی مناسب به منظور کاهش مهاجرت روستاییان به شهرهاست و در این راستا به هدفی مبتنی بر توسعه پایدار روستایی تکیه می‌کند تا زمینه ساز زندگی بهتر و عادلانه برای روستاییان شریف و عزيزمان باشد.
برنامه اقتصاد و اشتغال مهمترین جزء مفقوده در سیاست‌های اعمال شده از سوی دولت‌ها برای روستاها بوده است. بر این اساس بر همه متولیان و دست‌اندرکاران و البته آنانی که دغدغه روستا و روستاییان را دارند واجب است تا با استفاده از ابزار علم و عمل به میدان آمده و گامی محکم برای رسیدن به توسعه پایدار روستا در ایران بردارند.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com