سیزدهمین جشنواره سنتی شیره پزی در روستای ازناوله ملایر برگزار شد همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : يكشنبه ، 25 شهريور 1403

Today : Sun, September 15, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  134539 تاریخ انتشار:  1402-07-08 - 11:09 تعداد بازدید:  2115
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

سیزدهمین جشنواره سنتی شیره پزی در روستای ازناوله ملایر برگزار شد

ضمیمه


مدیر کل میراث فرهنگی و صنایع دستی در سیزدهمین جشنواره شیره پزی: ملایر با داشتن دو عنوان جهانی نگین استان همدان است

ملایر-زهرا امیری-خبرنگار همدان پیام: فصل پاییز که می شود روستاهای ملایر حال هوای دیگری دارند چرا که فصلپ برداشت محصولات کشاورزی  رسیده است و همه اعضای خانواده گرد هم می آیند تا این برداشت را جشن بگیرند.

 برداشت انگور و پختن شیره انگور از اهمیت ویژه ای برخوردار است و آئین سنتی مخصوص به خود را دارد، آئینی که همه ساله در روستاهای شهرستان ملایر برگزار می شود.

بعد از این که کار برداشت انگور از باغ ها به پایان می رسد ، خانواده ها برای پختن شیره مهیا می شوند و تنور کوره های شیره پزی در روستاهای شهرستان ملایر داغ می شود تا کار پخت شیره این شیرینی پر خاصیت آغاز شود.

شیره پزی در ملایر قدمتی به اندازه ۷۰۰ سال دارد و از رسومات اصلی مردم این دیار محسوب می شود.

برای پخت شیره انگور های آب دار و شیرین از باغ های کهن ملایر چیده می شود و بعد از شستن آن توسط اهالی منزل به حوض های مخصوص آب گیری انگور ریخته می شود و بعد از  این که توسط مردان آب گیری شد، به مرحله خاک زدن و مهم ترین مرحله آن می رسد، خاک شیره تمام ناخالصی ها را از آب انگور می گیرد و آب انگور را برای پخت شیره به یک آب زلال و شفاف تبدیل می کند.

بعد از اینکه آب انگور زلال و شفاف شد کوره های مخصوص شیره پزی آماده می شود تا کار پخت شیره آغاز شود. دیگ های مسی و رویی در روی این کوره ها قرار می گیرد و آب انگور به میزان کم در این دیگ ها ریخته می شود، اگر میزان آب انگور در دیگ ها زیاد باشد رنگ شیره قهوه ای تیر می شود و برای پخت شیره عسلی باید آب انگور به میزان کم در دیگ ها ریخته شود.

بعد از اینکه آب انگور در دیگ ها ریخته شد و کف روی آن توسط کف گیرهای مخصوص گرفته شد آب انگور که به جوش می آید بین ۴۵ دقیقه تا ۱ ساعت شیره انگور مرغوب و عسلی آماده است و باید از روی کوره برداشته شود چرا که اگر بماند شیره می سوزد و تلخ می شود.

هرساله مراسم آئینی شیره پزی در روستای مانیزان شهرستان ملایر برگزار می شد. اما امسال به دلیل اینکه شیره پزی فقط مختص یک روستای ملایر نیست  سیزدهمین آئین سنتی شیره پزی در روستای ازناوله ملایر برگزار شد و برنامه ریزی خوبی نیز انجام شده بود.

روستای ازناوله روستایی خوش آب و هوا ، در ۱۳ کیلومتری جنوب شرقی ملایر قرار دارد در بخش مرکزی شهرستان ملایر قرار گرفته است.

برپایی غرفه های فروش سوغات ملایر، بازدید از کارگاه شیره پزی«نصیری»، بازدید از قلعه تاریخی روستا، بازدید از کارگاه  تولید سایه خشک«عمو هدایت» ، برگزاری مسابقه شیره برتر، طبق کشی، اجرای موسیقی با نوای زیبای ساز و دهل از برنامه های انجام گرفته در حاشیه برگزاری جشنواره بود که با استقبال چشمگیر از طرف مردم مواجه شد و شور و نشاط بسیار خوبی را بر فضای جشنواره حاکم کرده بود.
 
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان در حاشیه سیزدهمین جشنواره شیره پزی در روستای «ازناوله» گفت: ملایر دارای ۲ عنوان جهانی انگور و مبلمان منبت است و این شهرستان یک نگین در استان همدان است و صنایع دستی آن سرآمد و هنرمندان بسیاری در این عرصه فعالیت می‌کنند.

محسن معصوم علیزاده گردشگری را یکی از مهم ترین پایه های اقتصاد به ویژه در استان همدان دانست و گفت:گردشگری علاوه بر ایجاد چرخه اقتصادی و تحرک اقتصادی، خاطرات خوبی برای مردم رقم می زند.
 
وی با بیان اینکه گردشگری سبب تبادل فرهنگ در بین نسل ها می شود، گفت: داشته های تاریخی ما در حوزه های مختلف معماری و هنر، دست ساخته های بشر و جاذبه های طبیعی موجود در استان و کشور، فرهنگ ما را در طول تاریخ نسل به نسل منتقل می کند و گردشگری می تواند این انتقال را تسهیل کرده و به نسل بعد منتقل کند.

معصوم علیزاده ادامه داد: استان همدان با دارا بودن سابقه تاریخی و فرهنگی در طول تاریخ و داشتن بیش از ۱۸۰۰جاذبه فرهنگی و تاریخی دارای جایگاه خوبی در این عرصه است.

وی افزود: همزمان با هفته گردشگری و با هدف گسترش فرهنگ گردشگری تلاش کردیم جشنواره های مختلفی را در سطح استان و فرهنگ های بومی هر منطقه تعریف کنیم که نمونه آن در روستای "ازناوله" از توابع بخش مرکزی شهرستان ملایر برگزار شد.

وی استقبال مردم از این جشنواره را بسیار خوب خواند و گفت: این جشنواره علاوه بر گسترش نشاط، شادی و امید بین مردم، سبب معرفی هر چه بیشتر ظرفیت ها، محصولات کشاورزی و صنایع دستی اهالی روستا می شود.

معصوم علیزاده ابراز امیدواری کرد با برگزاری چنین جشنواره هایی، داشته های فرهنگی و میراث معنوی به ارث رسیده از پدران و مادران مان را به نسل بعد از خود منتقل کنیم.

وی با اشاره به قلعه تاریخی روستای ازناوله نیز گفت: در صورت موافقت مالک قلعه، مرمت این قلعه را برای سال 1404 از محل اعتبارات مرمت انجام خواهیم داد چرا که این روستا ظرفیت لازم برای تبدیل به یک روستای تاریخی را دارد.

رونق و معرفی نشان جهانی کشمش و انگور از اهداف برگزاری این جشنواره است


فرماندار ملایر نیز رونق روز افزون صنعت گردشگری و معرفی بیشتر نشان جهانی کشمش و انگور ملایر را از اهداف برگزاری این جشنواره خواند و گفت: امروز شاهد برگزاری سیزدهمین جشنواره شیره پزی ملایر در روستای ازناوله هستیم.

سلمان اسماعیلی  در ادامه مطرح کرد: سالانه هزاران تن شیره در روستاهای مختلف ملایر از جمله دره تاریخی و جهانی جوزان تولید شده و محصولات خوب و با کیفیتی به بازار عرضه می شود.ه

اسماعیلی با بیان اینکه این محصول اشتغال خوبی برای مردم منطقه ایجاد کرده است، افزود: باید تلاش کنیم روز به روز این سوغات سنتی ملایر را به مردم معرفی کنیم.

وی استقبال مردم از این جشنواره را بسیار خوب خواند و گفت: این جشنواره علاوه بر گسترش نشاط، شادی و امید بین مردم، سبب معرفی هر چه بیشتر ظرفیت ها، محصولات کشاورزی و صنایع دستی اهالی روستا می شود.

نماینده مردم ملایر نیز با بیان اینکه جشنواره‌های زیادی در ملایر در حال برگزاری است، خواهرخواندگی ملایر با کوکند ازبکستان را یکی از اقدامات خوب دولت سیزدهم و اتفاقات خوب برای این شهرستان عنوان و بیان کرد: این اتفاق رونق اقتصادی و تجاری و تقویت ارتباطات ۲ کشور را به دنبال دارد و اتاق‌های بازرگانیخ دو کشور می‌توانند فرآیند جدیدی را آغاز کنند.

حجت الاسلام احد آزادیخواه با تاکید بر اینکه ظرفیت‌های بسیار خوبی همچون تولید فرآورده‌های انگور ملایر می‌تواند بستر اشتغال را فراهم کند، گفت: تسهیلات اشتغالزایی برای ایجاد مشاغل خانگی از منابع مختلف پرداخت شود.

 





بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

اخبار مرتبط
 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com