1403-02-031403-02-13bool(false) مدیران چالش اصلی تحقق شعار سال همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 13 ارديبهشت 1403

Today : Thu, May 2, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  131259 تاریخ انتشار:  1402-01-16 - 08:44 تعداد بازدید:  606
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

مدیران چالش اصلی تحقق شعار سال

نویسنده : غزل اسلامی

اقتصادی


 امیدواری برای بهبود وضعیت و رشد تولید به‌صورت شعاری سرلوحه کار قرارگرفته است، که به سرانجام رسیدن آن مشروط بر بهبود فضای کسب و کار، بهبود شرایط تأمین مالی واحدها و رفع تحریم‌های بین‌المللی است.

بهبود فضای کسب و کار با اقتصاد دولتی بعید است؛ اساسنامه‌های جدید برای بورس کالا، فروش اموال مازاد دولتی و ... بر این موضوع صحه می‌گذارند.

بهبود شرایط تأمین مالی شرکت‌ها هم با وضعیت بانک‌های کشور رابطه مستقیم دارد که میزان بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی در بالاترین و از حیث رشد در بیشترین حد خود در 4دهه اخیر است.

بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی در دی‌ماه ۱۴۰۱ از مرز ۳۰۰ هزار میلیارد تومان عبور کرد. بررسی رشد نقطه‌ای این شاخص حکایت از رشد بی‌سابقه بیش از ۷۵ درصدی در آذر و دی پارسال دارد؛ موضوعی که از عوامل مهم خلق تورم محسوب می‌شود.
رفع تحریم‌های بین‌المللی هم با منتفی شدن توافقات هسته‌ای و رخدادهای ماه‌های گذشته در کشور بعید است.

با اشاره به کم‌تمایلی ایران برای امضای برجام 2 و مذاکرات ایران، امریکایی‌ها نخست‌وزیر جدید عراق را متقاعد کرده‌اند تا مانع انتقال ارز از عراق به ایران شده و فشار زیادی روی ترکیه گذاشته‌اند تا مانع مراوده اقتصادی ترکیه با ایران شوند.

ضمن اینکه اقتصاد ایران برای چینی‌ها در بهترین شرایط بیشتر از یک بازار 20تا 30میلیارد دلاری نیست. مزیت نسبی ایران، نفت، گاز و پتروشیمی است که حالا کشورهای خلیج‌فارس هم این امکانات را دارند. ضمن اینکه چینی‌ها رابطه نفت و گاز با روسیه هم دارند و با تخفیف زیاد از روسیه انرژی فسیلی می‌خرند. برنامه امریکا این است که ایران بیشتر از قبل زیر فشار باشد.

در قانون بودجه سال 1402 فروش یک میلیون و 400هزار بشکه نفت با قیمت 85دلار پیش‌بینی شده است اما در حال حاضر قیمت هر بشکه نفت 20 دلار کمتر از این قیمت است و برخی پیش‌بینی‌ها قیمت‌های بالاتر را نشان نمی‌دهند. با احتساب نفت 65دلاری، 10میلیارد تومان کسری بودجه از طریق این یک قلم کالا به‌وجود خواهدآمد. و همه اینها هم به شرطی است که بتوانیم نفت بفروشیم زیرا در حال حاضر آمارها نشان می‌دهند بیش از 500هزار بشکه کمتر از عدد پیش‌بینی شده در قانون بودجه به‌فروش می‌رود که با احتساب آن ما را حداقل به 15میلیارد دلار کسری می‌رساند.

با احتساب دلار نرخ تسعیر همین حالا با کسری 400هزار میلیاردتومانی روبرو هستیم. یعنی همین یک قلم به‌میزان کل کسری بودجه امسال کسری به بار آورده است.

در چنین شرایطی است که پیش‌بینی تورم بالای 70درصد قابل پیش‌بینی است. هرچند که برخی‌ها برای سال 1402 انتظار تورم 3رقمی را دارند اما عمدتاً صحبت از این است که جمع تورم سال 1401 و 1402 حدود 120درصد خواهد بود.

بر این اساس، تولید یکی از پرچالش‌ترین سال‌های خود را تجربه خواهدکرد. این شرایط، مخصوصاً، تأمین مالی بنگاه‌های کوچک و متوسط را به مسأله مهمی تبدیل می‌کند. با این وجود حکایت برای صنایعی که صاحب مزیت نسبی یا رقابتی هستند فرق دارد.

با توجه به شرایط اقتصادی کشور است که شعار سال به‌نام رشد تولید و کنترل تورم نامگذاری شده است. بنابراین این مدیران و مسئولان هستند که باید بسیاری از محدویت‌هایی که پیش از این اعمال می‌کردند را با همفکری و همدلی کنار زده و راه را برای تولید باز کنند.

برای انجام فعالیت‌های اقتصادی راهی جز ایجاد بستر مناسب که آن فضای مناسب کسب و کار است، وجود ندارد. بنابراین باید موضوع بهبود و اصلاح فضای کسب و کار را در زمره اهداف مهم قرار داد.

عامل دیگری که در حل مشکلات و موانع تولید و سرمایه‌گذاری مؤثر است، موضوع یکپارچگی و همسویی ارکان توسعه است. کلیه اقدامات و تلاش‌های دولت، بخش خصوصی و تشکل‌های صنفی و صنعتی می‌بایست ترویج این رویکرد باشد که دولت در قالب نهاد حاکمیت و به عنوان رکن اساسی توسعه اقتصادی در شرایطی می‌تواند تولید و سرمایه‌گذاری را ارتقا بدهد که عنصر دوم توسعه یعنی بخش خصوصی مولد و ارزش‌آفرین را در کنار خود داشته باشد و از توانمندی‌های آن در تصدی‌گری و توسعه کشور استفاده کند.

برای رسیدن به این مهم هم باید اجازه شکوفا شدن امکانات بالقوه این رکن را در تولید و سرمایه‌گذاری آماده کند. همچنین از رکن سوم توسعه یعنی تشکل‌های صنفی و صنعتی کشور و نهادهای مردمی به‌عنوان حلقه واسطه بین دو رکن دیگر بهره‌مند شود و آن را وارد عرصه عمل در توسعه بنگاه‌های اقتصادی کرده و شرایط پذیرش تشکل‌ها را به‌عنوان یک نهاد توانمند و تأثیرگذار در عرصه صنعت و تولید را فراهم کند.

اگر چنین اتفاقی روی دهد حذف موانع تولید و سرمایه‌گذاری، ارتقای رفاه اجتماعی، کاهش بیکاری، تأمین شغل مولد، ارتقای کیفیت زندگی و افزایش درآمد ناخالص ملی تحقق خواهد یافت.

 


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

اخبار مرتبط
 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com